mandag den 23. februar 2015

Endnu et husprojekt er færdigt - opsætning af genveksler

I går aftes blev manden min færdig med at installere vores genveks-anlæg.
Det er sådan et anlæg der skifter luften i huset ud, så man ikke behøver at tænke på, at få luftet ud de der to gange om dagen i 10 minutter (som vi aldrig fik gjort i en travel hverdag).
Det smarte ved anlægget er så, at der ikke går ret meget varme tabt, fordi anlægget veksler varmen fra den luft den suger ud (fra bad/toilet, køkken og bryggers) til den friske luft det puster ind (i stue og værelser), smart ikk!

Sådan et anlæg har stået på ønskesedlen et stykke tid. Men da det er ret pebret i pris, at få installeret, har vi nølet med det.
Indtil manden min fandt ud af, at han selv ville kunne installerer det! Så er det jo kun selve anlægget man skal betale for og det er straks en noget mere overkommelig pris, for en sådan (komfort-)forbedring.


Jeg vil så lige tilføje her, at jeg godt kan forstå at det koster knaster at få en håndværker ud og installere det...for det er et projekt der tager laang tid. Manden min startede i vinterferien og er først blevet færdig her to weekender efter. Jeg vil skyde på, at han har brugt 12 dage på det!

Der er mange arbejdsgange som skal koordineres og rigtig mange dele/ting der skal tilpasses:
Der skal et rør/udtræk ned gennem loftet i hvert eneste rum (og 2 i stuen)! Disse rør skal så forbindes oppe på loftet og tilsluttes selve maskinen.  Så skal hele molevitten isoleres, så man undgår kondens. Og til sidst skal maskinen have vandafløb (med vandlås) monteret og tilsluttes betjeningspanel og strøm.
Ja og så foregår det meste af arbejdet  jo på loftet, hvor der ikke er særlig meget plads og dermed i elendige arbejdsstillinger.
Der mangler dog stadig lidt finish. Her er det betjeningspanelet, der "svæver" frit, som jo skal op i sin boks på væggen og hænge. Men det kommer den nok i løbet af ugen :)

Effekten er allerede mærkbar. Vi har fået en betydelig lavere CO2-mængde i luften i huset, uden at vi gør noget aktivt for det. (Vi har lånt en CO2-måler, som vi har haft til at stå et par uger inden vi tilsluttede anlægget, for at have et sammenligningsgrundlag).

Med anlægget, behøver jeg ikke have dårlig samvittighed ved at tørre tøj i bryggerset om vinteren, for nu bliver fugten suget ud af huset. Ligesom vi ikke behøver at have vinduet åbent når vi har været i bad. Og lugten af aftensmaden, "hænger" ikke stadig i køkkenet næste morgen... Jaja, det er småting, jeg ved det, men det er også disse småting der tæller i hverdagen og gør indeklimaet meget mere behageligt, uden at vi skal gøre noget for det :)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar