lørdag den 16. august 2014

Brombær høsten er i hus

Så er der igen gang i den store gryde. Denne gang er det brombær høsten der er ved at blive syltet :)
Godt med citron og rom, så bliver den go! Opskriften er tillempet efter "Annes søde syltebog", af Anne Hjernøe, som rummer flere gode og klassiske opskrifter på syltetøj, gele, saft og sirup.
Vi havde en dejlig tur til Mols Bjerge, i formiddags, for at plukke brombærrene. Hele familien blev pakket i bilen, med ekstra tøj, sko, bleer og madpakker og så derud ad.
Det er blevet en fast tradition i vores familie med minimum én brombær-udflugt i august måned og det er altid så hyggeligt.

Det var lige til den kølige siden da vi startede, men ikke værre end en fleecetrøje kunne gøre det.
En dejlig familieaktivitet med masser af frisk luft og et godt udbytte af bær... 3 kilo fik vi plukket til sammen :)

Nu står der 12 glas brombærsyltetøj til afkøling på køkkenbordet.
Det er dejligt at kunne hente naturen hjem til spisekammeret på den måde.

Update. Da flere har spurgt om opskriften, efter at have smagt min brombærsyltetøj, ligger jeg den ud her. Du har brug for:
3 kg brombær
1½ kg sukker (her skal der smages til da mængden afhænger af bærrenes sødme)
2 små øko citroner, både skal og saft
2-3 dl rom (afhængig af smag/fylde)

Hæld sukkeret over bærrene lagvis i en stor gryde og lade det stå et par timer og trække saft. Kog bladningen langsomt op. Bærrene koges med et par minutter, før de tages op med en hulske og fordeles i de skoldede, rom skylede glas. Lagen til sættes citronskal og saft (og eventuelt mere sukker) og koges ind. Hvis lagen bliver for tynd/flydende kan der tilsættes melamin (følg vejledningen på posen). Når den rette konsistens er opnået, tilsættes rommen og lagen hældes over bærrene i glassene, så bærrene lige er dækkede. Låget sættes på glassene med det samme og de sættes til afkøling (en hurtig afkøling forlænger holdbarheden af syltetøjet).
God sylte-lyst!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar